Sådan får du en god nats søvn

Mens de fleste af os ikke får en perfekt nats søvn, har vi stadig brug for lidt søvn. At have problemer med at få en god nats søvn kan påvirke vores koncentration, hukommelse og humør. Dårlig søvn kan også øge vores risiko for fedme, type 2-diabetes, hjertesygdomme og forhøjet blodtryk. Ifølge Charlene Gamaldo, medicinsk direktør for Johns Hopkins Center for Sleep, er det at få mindre end syv timers afslappende søvn forbundet med en øget risiko for depression, fedme og hjertesygdomme.

Søvn spiller en afgørende rolle i mange menneskelige lidelser, der påvirker næsten alle områder af medicin. For eksempel lider mennesker, der lider af astma og slagtilfælde, normalt af angreb tidligt om morgenen, mens andre oplever dem oftere i løbet af dagen. Søvn påvirker mange aspekter af vores helbred, herunder hormonniveauer, puls og hjernebølger. Hos mennesker med epilepsi påvirker søvnkvaliteten spredningen af anfald. REM-søvn er afgørende for at forhindre anfald, mens dyb søvn fremmer læring og hukommelse.

Søvnløshed kan være forårsaget af en lang række faktorer, fra depression og angst til smerte og rastløse bensyndrom. Imidlertid er det usandsynligt, at over-the-counter søvnmedicin vil have stor indflydelse på din livskvalitet. Du vil måske også overveje receptpligtig medicin, men kun hvis din søvnløshed påvirker dit liv. Disse medikamenter bør også overvåges nøje af din læge for at forhindre eventuelle bivirkninger. Selvom de kan virke lidt over-the-top, er de ikke uden deres plads i behandlingen af dine søvnproblemer.

Adfærdsændringer kan være den mest effektive metode til at hjælpe dig med at sove bedre. Kognitiv adfærdsterapi er en stærk metode til forbedring af søvn uden recept. Adfærdsændringer som begrænsning af koffeinindtag, reduktion af angst og stress kan alle hjælpe dig med at få en god nats søvn. Den bedste måde at forbedre din søvn på er gennem dine vaner(her sleepzone.dk), men nogle mennesker kan være nødt til at bruge receptpligtig medicin i lang tid. Så hvordan forbedrer du din søvn?

Undgå overdreven skærm om aftenen. Det blå lys, der udsendes af skærme, vil forstyrre din søvn. Du kan minimere denne påvirkning ved at vælge enheder med lavere lysstyrke på skærmen eller ved at bruge lysændrende software. Og husk, at fjernsyn sent om aftenen er stimulerende i stedet for at slappe af. Prøv i stedet at lytte til lydbøger eller læse en bog. Baggrundsbelyste tabletter er mere forstyrrende end e-læsere. Det er vigtigt at opretholde en konsekvent søvn-vågne tidsplan og reducere stressniveauet.

En regelmæssig sengetid er en anden god vane at have. Prøv at komme i seng og vågne op på samme tid hver dag. Dette vil hjælpe din krops indre ur til at indstille en søvnplan, så du kan få en god nats søvn. Hvis du stadig vender og drejer, kan du prøve en senere sengetid. Og spis ikke et tungt måltid for tæt på din sengetid, hvis du kan hjælpe det.

Hvis du oplever kronisk søvnløshed, bør en sundhedspersonale konsulteres. Over-the-counter sovepiller og antihistaminer kan have skadelige virkninger for din baby. I alvorlige tilfælde kan en sundhedsudbyder ordinere et kortvarigt søvnhjælpemiddel. Selvom der ikke er nogen forskning om sikkerheden af melatonin for børn, kan det være et sikkert alternativ til mindre søvnproblemer. Du kan endda opleve, at det samme supplement kan hjælpe dig med at sove bedre uden brug af stoffer.